TSA_ARCHITECTURE_LV_PARIS_FRANK_GEHRY_PORTRAIT

TSA_ARCHITECTURE_LV_PARIS_FRANK_GEHRY_exterior

TSA_ARCHITECTURE_LV_PARIS_FRANK_GEHRY_VIEW

TSA_ARCHITECTURE_LV_PARIS_FRANK_GEHRY_EXTERIOR_NIGHTLuxury French brand LV / Foundation Louis Vuitton has revealed details of the new art foundation designed by award wining Canadian-American architect Frank Gehry – an 11,000 square metre structure housing eleven galleries, a 350 seat auditorium and numerous public spaces, with a terrace offering sweeping panoramic views over the Jardin d’Acclimitation, and across Paris, set  on 1 hectare of parkland.

Intended to support the arts, the galleries include permanent collections, along with curated galleries with a rotating exhibition schedule, the focus on 20th & 21st contemporary arts.

The floating cloud like structure is fabricated from over 3000 individual glass panels, and will be open to the public from October 27, 2014.

The philanthropic gesture made possible in collaboration with the Paris city council who granted a 55 year tenure for the arts pavilion in public gardens.

TSA_ARCHITECTURE_LV_PARIS_FRANK_GEHRY_INTERIOR_STAIR

 

The following reported by Mayer Rus for Architecture Digest:

“For generations, the Jardin d’Acclimatation in Paris’s Bois de Boulogne park has captured imaginations with amusements both nostalgic and novel. Opened in 1860 by Napoléon III and Empress Eugénie, the Jardin, a zoological garden, has, at various points in its history, beckoned visitors with a house of mirrors, an enchanted river ride, a puppet theater, games of every description, and, of course, a merry menagerie. This fall it welcomes its most audacious and fantastical attraction yet: the Fondation Louis Vuitton. A dazzling center for contemporary art and culture, the project is the brainchild of Bernard Arnault, chairman and CEO of the French luxury-goods conglomerate LVMH Moët Hennessy–Louis Vuitton, and was brought to life by that most lyrical of architectural conjurers, Frank Gehry.”

 

TSA_ARCHITECTURE_LV_PARIS_FRANK_GEHRY_INTERIOR

 

With its shiplike exterior of billowing glass sails, the 126,000-square-foot, 2.5-story building suggests an avant-garde update of the Jolly Roger, gracefully piloted by Peter Pan through the Bois’s verdant sea of centuries-old trees with a trail of pixie dust in its wake. Bewitching and majestic, the structure alights in the park with the delicacy of the Winged Victory perched at the head of the Daru staircase in the Louvre. Suffice it to say, it’s the kind of place that invites ecstatic odes and mixed metaphors.

The Fondation’s story began in 2001, when Arnault first met Gehry and proposed creating an institution that would house LVMH’s burgeoning art collection and provide a platform for diverse cultural programs. What was required was a truly visionary building, one that would reflect LVMH’s rich engagement with the arts across a variety of creative fields. Gehry recalls his first trip to the Jardin d’Acclimatation with Arnault as a watershed moment. “I thought of all the extraordinary people who must have played in the garden as children—first and foremost, Marcel Proust,” the architect says. “Tears came to my eyes.”

Read the rest of the story HERE // Earlier post by SNAP on the project here

 Iwan Baan via AD

 © Todd Eberle for Fondation Louis Vuitton, 2014